Categorieën

Merken

Basiskennis van uw boot accu

In winkelwagen:

Gebruik jij een elektrische start om je boot-motor aan de gang te starten? Dit houdt in dat je boot-accu je BESTE vriend is als je op het water bent. Zonder je accu zal je niet uitvaren en wat misschien nog belangrijker is, als je je motor uitschakelt op het water zal je zonder stroom voorlopig niet meer terugkomen.

fig7.jpg

Dit betekent dus dat het waarschijnlijk de tijd en moeite waard is om je boot-accu (of accu's) tip-top in orde te houden. Accu's hebben periodiek onderhoud nodig, dus een definitief onderhoudsschema zal de levensduur helpen verlengen. Als je nalaat om de accu goed te onderhouden kan het zijn dat deze niet goed oplaadt of slecht presteert als hij helemaal is opgeladen. Lage elektrolyt-niveaus in de cellen, losse of vuile kabelverbindingen op de accu-poolen of een vuile bovenkant van de accu kan er allemaal aan bijdragen dat de accu niet goed functioneert. Dus accu-onderhoud houdt ten eerste in genoeg elektrolyt er in te houden, goed op te laden en de behuizing en aansluitingen schoon te houden van vuil en corrosie.
Als een accu naar behoren oplaadt en alle tests goed doorstaat, maar er toch niet in slaagt om goed te presteren als de accu in gebruik is, kan dit een van drie oorzaken hebben.


  • Een accessoire 's nachts aan laten staan of voor een lange periode kan een accu ontladen.

  • Meer elektriciteit gebruiken dan de dynamo of gelijkrichter kan leveren zal de accu langzaam leeg trekken en dit veroorzaakt dat de accu niet meer genoeg geladen is.

  • Een defect in het oplaad systeem staat de accu toe om te ontladen zonder dat deze geladen word. Een kapotte stator assembly of ontstekingspoel, kapotte regulator of gelijkrichter of hoge weerstand ergens in het systeem kan de accu leeg laten lopen.


ACCU VEILIGHEID


Er zijn een aantal dingen die je moet weten over accu's. Ten eerste slaan ze elektriciteit op en ze dragen een hele hoop in zich. Sta nooit toe dat er kortsluiting ontstaat, want dan komt er genoeg energie vrij om stukken gereedschap aan elkaar te lassen. Ten tweede, ze zijn gevuld met accuzuur en niet gesloten accu's borrelen, lekken en schuimen of zweten altijd een kleine hoeveelheid van dat zuur, dus pas op voor je handen, gezicht en kleding. Tenslotte, als het elektrolyt word ontladen geeft het HOOGST explosief waterstof gas vrij. Dus zorg ALTIJD dat er geen ontsteking-bronnen in de buurt

van de accu zijn zoals vlammen, vonken of sigaretten, helemaal als de accu aan het opladen is.



ACCU ONDERHOUD


De meest voorkomende en belangrijke procedure bij het onderhouden van accu's is het elektrolyt niveau controleren. Bij de meeste accu's is dit een kwestie van de cel-doppen verwijderen en te kijken hoe het niveau is in de cellen. De bodem van elke cel is normaal gesproken voorzien van een split vent welke de oppervlakte van het elektrolyt troebel maakt als het contact maakt. Als de vertroebeling voor het eerst zichtbaar word op de bodem van de split vent, dan is het elektrolyt niveau

correct. Kleinere boot-accu's zijn soms voorzien van doorzichtige behuizingen waarop hoog en laag-niveau aanduidingen staan afgebeeld op de zijkant. Bij sommige van deze helpt het om met een zaklamp door de behuizing te schijnen om het elektrolyt niveau duidelijker te zien.


Tijdens heet weer en perioden van zwaar gebruik moet het elektrolyt niveau meer gecontroleerd worden dan tijdens normaal gebruik. Voeg gedestilleerd water toe aan het elektrolyt in elke cel om deze op het juiste niveau te brengen. Pas op dat het niveau niet te hoog wordt, omdat te veel water toevoegen verlies van elektrolyt tot gevolg heeft en dit veroorzaakt slechte prestaties, verkorte accu levensduur en zal snel bijdragen aan corrosie.


HIER IS EEN TIP, Voeg nooit elektrolyt uit een andere accu toe. Gebruik alleen gedistilleerd water. Zelfs kraanwater kan mineralen of toevoegingen bevatten die corrosie in de hand werken op de accu-platen, dus gedistilleerd water is altijd de beste oplossing.


Ook al komt bij nautische toepassingen minder voor dan bij andere toepassingen tegenwoordig, moet er bij veel onderhoudsvrije accu's ook elektrolyt niveau controle uitgevoerd worden, door de raampjes welke aan de bovenkant van de behuizingen zijn ingebouwd. Het probleem voor nautische toepassingen is dat de neiging bestaat voor het gebruik van de accu waarbij de accu helemaal leeg gaat en dan weer opgeladen wordt, waardoor elektrolyt verdampt, en elektrolyt kan niet worden bijgevuld in een afgesloten accu. Het moet echter worden opgemerkt dat steeds meer bedrijven accu's bouwen voor nautische toepassingen en dat ze wel wat succes hebben.


De een na belangrijkste procedure bij accu onderhoud is het regelmatig schoonmaken van de behuizing en de accu-poolen. Vuil en corrosie moet worden verwijdert van de accu zodra dit wordt opgemerkt. Elke laagje accuzuur of vuiligheid zal er toe leiden dat er een klein stroompje gaat lopen tussen de poolen. Zo'n stroompje zal de accu leeg laten lopen mettertijd.


Maak de buitenkant van de accu schoon met een oplossing van verdund ammonia of een pasta gemaakt van soda en water. Dit is een base oplossing welke elk zuur dat aanwezig is op de accu zal neutraliseren. Was de oplossing waarmee is schoongemaakt er af met veel water.


Nog een TIP: Pas op dat er geen neutraliserende oplossing in de cellen van de accu komt, want dit neutraliseert heel snel het elektrolyt, waardoor de accu onbruikbaar wordt.


Slecht contact op de accu poolen zal weerstand toevoegen aan de oplaad unit. Deze weerstand kan de voltage regulator vertellen dat de accu helemaal vol is en hierdoor de stator assembly of ontstekingspoel minder stroom laten leveren, wat bijdraagt aan het accu oplaad probleem.


Tenminste 1 keer per seizoen moeten de accu-poolen en kabel-klemmen schoongemaakt worden. Draai de klemmen los en verwijder de kabels, de negatieve kabel
eerst. Bij accu's met top mounted posts, als de poolen vast lijken te zitten, gebruik een speciale trekker om ze los te maken om ervoor te zorgen dat de accu behuizing niet beschadigd.
Maak de kabel-klemmen en de accu poolen schoon met een staalborstel totdat alle roest, vet, enz. verwijderd is en het metaal blinkt. Het is vooral belangrijk om de binnenkant van de kabel klemmen goed schoon te maken (een staalborstel is hier handig bij), omdat een kleine hoeveelheid rotzooi of roest hier een goede elektrische verbinding in de weg staat wat er voor zorgt dat de accu niet goed wordt opgeladen of waardoor je je motor niet kunt starten. Het is een goed idee om diëlektrisch vet aan te brengen omdat dit zal helpen corrosie te voorkomen.


Als de klemmen en poolen schoon zijn, monteer dan weer de kabels(de negatieve kabel als laatste); ram de klemmen niet op de accu-poolen niet op met een hamer.
Maak de klemmen goed vast, maar draai ze niet zo vast dat ze vervormen. Om te voorkomen dat er roestvorming plaats vind doe je een dun laagje vet op de klemmen en poolen.


EEN ACCU TESTEN


Een snelle controle van de accu is om een voltmeter te plaatsen op de accu-poolen. Ook al geeft dit nooit een geheel goede indicatie, het geeft je wel een startpunt om een elektrisch probleem te troubleshooten wat gerelateerd kan zijn aan de accu. De meeste nautische accu's zullen 12 volt zijn. Ze zijn opgebouwd uit 6 cellen, waarvan elke cel iets meer dan twee volt voortbrengt, deze cellen zijn in serie geschakeld waardoor het totale voltage 12 volt is plus een beetje. Een volledig opgeladen accu zal normaal gesproken iets meer dan 12 volt aangeven en een beetje minder dan 13 volt tussen de poolen. Maar houdt in gedachten dat ondanks dat de accu 12,6 of 12,7 volt aangeeft dit NIET betekent dat de accu volledig is opgeladen.
Het is mogelijk dat de accu alleen een oppervlakte voltage heeft zonder veel amperage er achter om lang op deze voltage te blijven als hij eenmaal belast wordt.
Een ongeladen accu zal waarden aangeven van minder dan 12 volt, maar het kan niet na het laden terugkomen op 12 volt. Om deze reden is de beste methode om de accu toestand te controleren bij de meeste nautische accu's een laad-test is.


Een hydrometer is een apparaat dat de dichtheid van een vloeistof meet ten opzichte van water. Hydrometers worden gebruikt om accu's te testen door het percentage zwavelzuur in het elektrolyt van de accu op te meten. Als de toestand van de accu naar beneden gaat van volledig opgeladen tot ontladen, dan wordt het zuur omgevormd naar water omdat de elektronen de oplossing verlaten en op de platen gaan zitten, waardoor het gewicht van de elektrolyt daalt.


Het is misschien niet algemeen bekend, maar hydrometer dobbers zijn normaal gesproken gekalibreerd voor gebruik bij 27°C. Als de hydrometer wordt gebruikt bij een andere temperatuur, heter of kouder, dan moet er een correctie factor toegepast worden. Vergeet ook niet dat een vloeistof uitzet als deze verhit wordt en zal krimpen als het wordt gekoeld. Zulke uitzetting en krimpingen zal een zekere verandering in het gewicht van de vloeistof veroorzaken; in dit geval het elektrolyt.


Een kwalitatief goede hydrometer zal een temperatuur/thermometer correctie tabel hebben. Door de temperatuur van de lucht rond de accu te meten en uit de tabel, zal een correctie factor toegepast kunnen worden op de dichtheid-aflezing van de hydrometer dobber. Op deze manier kun je accuraat bepalen wat de conditie van de accu is.


Let goed op de volgende punten bij het gebruik van een hydrometer:


  • Probeer nooit een meting te doen meteen na dat er water aan de accu is toegevoegd. Laad dan eerst de accu een kwartier op op de hoogste stand om grondig het elektrolyt te mengen met het nieuwe water. Deze tijd is ook nodig om de nodige gassen te creëren.

  • Pas goed op dat de hydrometer helemaal schoon is van de binnen en de buitenkant als een voorzorgsmaatregel tegen het besmetten van het elektrolyt met rotzooi.

  • Als een thermometer deel uitmaakt van de hydrometer, laat er dan verschillende keren vloeistof in lopen om er voor te zorgen dat de juiste temperatuur af te lezen is.

  • Zorg ervoor dat je de hydrometer verticaal houdt en laat het pas vloeistof opnemen totdat de dobber vrij drijft.

  • Houd de hydrometer op ooghoogte en lees hem af als hij vrij in de vloeistof drijft.

  • Houd rekening met het feit dat door oppervlakte spanning in de vloeistof de vloeistof iets omhoog buigt tegen de hydrometer.

  • Laat geen accuzuur op de boot of op kleding vallen, want het is erg agressief. Gebruik water en soda om accuzuur dat per ongeluk ergens op valt te neutraliseren.



Na het opzuigen van elektrolyt uit de accu totdat de dobber nog nauwelijks vrij is, merk dan de vloeistof op binnen in de hydrometer. Als het niveau op het streepje voor opgeladen (meestal groen) staat bij alle cellen, dan is de accu in een goede staat. Als het niveau op het streepje staat voor ongeladen (meestal wit), dan is de accu in een redelijke staat.


Als het niveau binnen de groene of witte waardes is voor alle cellen behalve één, welke dan op rood staat, dan is de cel intern kortgesloten. Het maakt dan niet uit hoeveel je probeert op te laden, de accu zal niet meer genoeg opladen.

Als het niveau in alle cellen ongeveer hetzelfde is, zelfs als het in de rode waarden valt, dan kan de accu nog worden opgeladen en zal weer gebruikt kunnen worden.

Als het niveau niet meer boven de rode waarden uitkomt, zelfs na het opladen, dan is de enige oplossing om de accu te vervangen.


Een alternatieve en zelfs nog BETERE manier om een accu te testen is om een laad-test uit te voeren met een speciale Carbon-Pile Load Tester. Tegenwoordig staan er in veel garage-bedrijven en bij veel bootmotor-onderdelen winkels een tester en ze zullen vaak deze test gratis uitvoeren. Het gaat er essentieel om dat bij een laad-test een volledige opgeladen accu een bepaalde belasting te verwerken krijgt, waarbij er gekeken word hoe de accu presteert en daarna weer zich hersteld. Dit is de enige manier om een afgesloten onderhoudsvrije accu te testen.



DE ACCU OPSLAAN


Als de boot in de opslag wordt geplaatst voor de winter of alle andere keren dat de boot een aantal weken niet gebruikt word, dan moet er extra aandacht besteed worden aan de accu. Dit is nodig om het compleet ontladen en/of mogelijke schade aan de poolen en bedrading te voorkomen. Voordat de boot in de opslag wordt geplaatst, koppel dan de accu af en verwijder deze. Maak de accu grondig schoon, verwijder alle vuiligheid en roest en laad de accu geheel op. Nadat deze geheel is opgeladen, sla hem dan op in een schone, koele en droge plek waar hij niet beschadigd of omgegooid word, het liefste op een paar blokken hout. Het opslaan van de accu iets boven de grond zal er voor zorgen dat er luchtcirculatie mogelijk is onder de accu en zal condensvorming tegengaan.


Sla de accu nooit op met iets er bovenop en dek de accu ook niet af zodat er geen lucht meer rond de vulpluggen kan circuleren. Alle accu's, zowel nieuw als oud, zullen ontladen tijdens perioden van opslag, als ze heet zijn meer dan dat ze koel blijven. Daarom moet het elektrolyt niveau en de dichtheid hiervan regelmatig gecontroleerd worden. Als de dichtheid minder word, dan is het een reden om de accu weer volledig op te laden.


Fig 1. Een groot deel van accu onderhoud is er voor zorgen dat de verbindingen schoon en vast blijven. De accu moet ook goed vastgemaakt zijn als de boot onderweg is.

Fig 2. Accupool schoonmaakmiddelen zijn beschikbaar om de poolen schoon te maken.

Fig 3. Accu gereedschappen bevatten ook een borstel om de grote accu-kabel verbinding einden schoon te maken.

Fig 4. Een handige manier om de accu te testen is een hydrometer om elektrolyt dichtheid op te meten.

Fig 5. Kleine nautische accu's zullen een kleinere hydrometer nodig hebben welke een kleinere hoeveelheid elektrolyt nodig heeft om mee te testen.

Fig 6. Voeg ALLEEN gedestilleerd water toe aan een accu zodra deze wordt gebruikt.

Fig 7. Zorg ervoor de accu volledig op te laden en goed te onderhouden als de boot langer dan een paar weken niet gebruikt wordt.



Artikel opgenomen in ons assortiment op Monday 20 November, 2006.

Talen

Svenska  spanish  german  
dutch  Francais  portuguese  
norwegian_utf8  italian  Danish  
finnish  English  
Uw ip adres is: 3.14.246.52
Copyright © 2024 Klijzing Yamaha Buitenboordmotoren en Buitenboordmotor Onderdelen. Powered by Zen Cart